INSEKT-CLEAN
Więcej niż zawodowcy.
www.insekt-clean.pl
Strona główna |
O nas |
DDD |
HACCP |
Usługi porządkowe |
Kontakt |
Narutowicza 12
90-135
Łódź
tel. 691-429-123
Wyślij e-mail.
HACCP-
System Analizy
Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli
- postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację
i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności
oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością.
System ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.
GHP(dobra praktyka higieniczna)- działania, które muszą być podjęte, i warunki higieniczne,
które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.
GMP(dobra praktyka produkcyjna)- działania, które muszą być podjęte, i warunki,
które muszą być spełniane, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością odbywały się w sposób zapewniający właściwą jakość zdrowotną żywności, zgodnie z przeznaczeniem.
System HACCP opiera się na 7 zasadach:
- postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację
i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności
oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością.
System ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.
GHP(dobra praktyka higieniczna)- działania, które muszą być podjęte, i warunki higieniczne,
które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.
GMP(dobra praktyka produkcyjna)- działania, które muszą być podjęte, i warunki,
które muszą być spełniane, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością odbywały się w sposób zapewniający właściwą jakość zdrowotną żywności, zgodnie z przeznaczeniem.
System HACCP opiera się na 7 zasadach:
- Zasada 1 -
Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych
- Zasada 2 -
Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)
- Zasada 3 -
Identyfikacja limitów krytycznych
- Zasada 4 -
Ustalenie systemu monitorowania CCP
- Zasada 5 -
Określenie działań korygujących
- Zasada 6 -
Ustalenie procedur weryfikacji systemu
- Zasada 7 - Ustalenie procedur zapisów
DDD, HACCP, dezynfekcja,
zabezpieczenia, deratyzacja, dezynsekcja, odkażanie,
odszczurzanie, ptaki, montaż,
kolce, siatki, tępienie, niszczenie, zwalczanie, GMP,
GHP, zasady HACCP, zlecenia, robaki,
myszy, zieleń, sprzątanie, szczury,
odśnieżanie, mycie, koszenie, grabienie